Omejevanje škode…

Zadnje dni tudi mene delo zanese pozno v noč. Včasih se temu pač ne moremo izogniti, priznam. Ja, prioritete so važne in moje so trenutno pri delu tako, da se trudim čim bolj omejiti škodljive posledice svojega početja.

V vsakem primeru je pomanjkanje spanja nekaj kar ne bom uspel nadoknadit. Psihološkega stresa ni ravno veliko, saj mi je to neke vrste v zadovoljstvo, še posebej, če vse »štima«. Fizično aktiven sem dovolj. Gledam, da se na vsako ura vsaj malo pretegnem. Ostaja pa še težava motenj cirkadianega ritma zaradi zamika spanja in predvsem zaradi izpostavljenosti računalniškemu ekranu in telefonu v teh poznih urah.

Cirkadiani ritem v telesu sproža menjava teme in svetlobe na prehodu noči v dan in obratno. Sončna svetloba ima specifičen spekter in ekrani kot so računalniški in telefonski, pa tudi televizija sevajo podoben spekter svetlobe ter tako motijo cirkadiani ritem telesa. Prav zato se je telefonom in računalnikom smiselno izogibat v večernih urah.

Kadar pa je to nemogoče pa obstajajo zasilne rešitve. Na trgu se pojavljajo programski filtri modrega spektra svetlobe. Apple je to v svoje iPhone že vgradil, ker pa ga ne uporabljam vam težko povem kje točno te nastavitve najdete. Uporabniki Androidov pa si lahko naložite aplikacije kot so fLux ali Twilight. Jaz uporabljam slednjega ker mi prvi ni deloval. Uporabljam pa fLux na svojem računalniku in deluje odlično. Žal vas moram razočarat, da grafični oblikovalci tega programa ne boste mogli uporabljati, saj spremeni barvni spekter, ki ga oddaja ekran.

Upam, da sem vam vsaj malo pomagal pri uravnavanju vašega cirkadianega ritma in težavah s spanjem. Vam pa napišem kakšen obširnejši članek o cirkadianem ritmu in njegovih učinkih.