V sodobnem svetu zgage in refluksa želodčne, kisline si je praviloma želimo čim manj in tako deluje tudi klasična medicina. Dobite zdravila, ki vam skoraj izničijo nivo želodčne kisline. Pa je to res prava in edina pot?
Želodčna kislina ima svojo funkcijo. In ne samo ene! Glavne funkcije želodčne kisline so:

  • kvalitetna prebava in absorpcija hrane,
  • zaščita pred zunanjimi napadalci kot so virusi, bakterije, zajedavci in paraziti,
  • uravnavanje črevesne flore in
  • signaliziranje preostalim prebavnim organom.

Želodčna kislina in prebava hrane

Želodčna kislina je bistven del našega prebavnega sistema. Na vrsti je takoj za žvečenjem in slino. Želodčna kislina je zadolžena za koagulacijo beljakovin. Ste že kdaj vlili malo limone v mleko in se vam je sesirilo? No, postopek v želodcu je približno enak. Kislina v želodcu spremeni beljakovine in jih pripravi na nadaljnjo prebavo prebavnih encimov. S tem se iz hrane sprostijo tudi razni vitamini in minerali kot so železo, cink, vitamin A, vitamin B-12 in drugi. Brez želodčne kisline tore tudi ni absorpcije nekaterih vitaminov in mineralov, kar lahko povzroči podhranjenost in različne simptome in bolezni. Prav zato imajo zdravila za zniževanje želodčne kisline toliko stranskih učinkov, saj lahko povzročijo različna pomanjkanja hranil v telesu, s tem pa onemogočijo njegovo optimalno delovanje.
Brez želodčne kisline bo v želodcu tudi zaostajala hrana, saj se bo prebavljala dlje časa. To lahko povzroči razna vnetja črevesja in občutke teže v želodcu.

Želodčna kislina nas ščiti pred napadalci

Zakaj menite, da lahko divji psi ali pa volkovi jedo tudi nekaj tednov staro meso? Če bi mi pojedli kaj takšnega bi se sigurno zastrupili. Divje, mesojede živali pa imajo izredno visoke nivoje močne želodčne kisline, ki uniči vse, v hrani prisotne bakterije, viruse, zajedavce in parazite.
Zniževanje naše lastne želodčne kisline nas tako izpostavi vdoru patogenih organizmov in virusov, s tem pa seveda tudi raznim okužbam in boleznim.

Želodčna kislina in črevesna flora

Črevesna flora je zelo občutljiva na pH okolja. Če želodčne kisline ni dovolj se lahko v črevesju prerastejo nezaželene bolezni in plesni (tudi kandida). Lahko pa pride tudi so tako imenovanega prerasta črevesne flore v tankem črevesju (SIBO). Tanko črevo je razmeroma sterilno in vsebuje le malo specifičnih bakterij. Če pH vrednost tankega črevesja ni dovolj nizka, se lahko bakterije iz debelega črevesja pomaknejo višje in dosežejo celo želodec. To pa povzroča neprijeten občutek v želodcu, pogosto napihnjenost in zgago.
Sodobne raziskave kažejo tudi na vse večjo povezanost črevesne flore z večino telesnih funkcij od depresije, sladkorne bolezni, vnetij, avtoimunih obolenj in celo debelosti.

Želodčna kislina in signaliziranje črevesju

pH vrednost dosežena v želodcu ima tudi signalne učinke. Kot prvo sproži praznjenje želodca. Če pH vrednost ni dovolj nizka, bo hrana v želodcu ostajala dlje časa. Na pH vrednost pa je vezan tudi žolč in izločki prebavnih sokov trebušne slinavke. Le če bo pH vrednost snovi, ki gredo iz želodca v dvanajsternik se bo iz trebušne slinavke izločilo dovolj prebavnim encimov in iz žolčnika dovolj žolča, da bo prebava hrane potekala optimalno. Brez optimalne prebave pa spet ni optimalne absorpcije in optimalnega delovanja telesa.
Kot ste lahko pazili, želodčna kislina je bistven del prebave in kritičen del zdravega telesa. Ne zmanjšujte je po nepotrebnem temveč iščite rešitve vaših težav pri vzrokih zanje in ne le površinsko s prikrivanjem simptomov.