“Vse več je študij, ki kažejo na to, da brez-glutenska hrana pomaga ljudem pri izboljšanju njihovega vsestranskega počutja – od lažjega vzdrževanja telesne teže ali izgube odvečnih kilogramov, do boljše prebave in še veliko drugih pozitivnih učinkov, kot je recimo upočasnitev procesa staranja.

Tudi, če ste popolnoma zdravi in niste alergik ali bolnik s celiakijo, lahko s tovrstno prehrano omogočite sebi in drugim bolj kakovosten način življenja.

V prejšnjem prispevku je bilo govora o tem kje se gluten nahaja, v tem zapisu pa se bomo osredotočili predvsem na to, kako zelo enostavno je rešiti dilemo, kaj jesti in kje kupovati, ko se izloči gluten iz prehrane.

Priznam, da bi pred leti, zaradi pomanjkanja informacij, imel tudi sam kar velike težave. Verjetno bi najprej pomislil na vse drage brezglutenske proizvode, saj bi v njih videl enostavno rešitev kot nadomestilo glutenskim živilom.

Nedvomno je eden izmed glavnih razlogov zakaj se marsikdo tako težko odloči za prehrano brez vsebnosti glutena, ker se preveč obremenjuje z vprašanji kaj bo jedel, oziroma zaradi prikritega strahu pred tem, da bo njegova hrana postala enolična.

Ker želimo odpraviti takšne dvome si zato najprej poglejmo primer povprečnega slovenskega jedilnika:

  • Zajtrk: polnozrnati kruh z maslom in medom ali kosmiči z mlekom
  • Malica: žitna ploščica, čokolada
  • Kosilo: testenine z omako in solato; na koncu obvezna sladica
  • Večerja: sendvič; skutini cmoki z drobtinami

Kot ste razbrali je pri vsakem obroku prisotna obilna vrednost glutena in ogljikovih hidratov. In jedilnik? Prav ste si odgovorili, če ste si rekli, da je zelo enoličen. Vsebuje zelo malo ali skoraj nič zelenjave, ter skoraj nič zdravih maščob in pravih hranil, ki so nujno potrebne za optimalno delovanje našega telesa.

Brezglutenski jedilnik na hiter, preprost, enostaven in produktiven načinKot veste jedilnikov ne pišemo, vendar bom tukaj podal primer jedilnika za lažjo ponazoritev, da lahko tudi brez glutena uživamo zelo raznoliko in pestro hrano:

  • Zajtrk: cela pečena jajca na maslu z zelenjavo
  • Malica: kos sadja in pest oreščkov
  • Kosilo: kos mesa s kuhano zelenjavo in rižem; temna čokolada
  • Večerja: pečena riba s solato in pečenim krompirjem

Primerjajte ta jedilnik s prejšnjim. Vam deluje enolično in dolgočasno? Nedvomno si je za pripravo potrebno vzeti nekoliko več časa, vendar je vredno. Vaše telo vam bo hvaležno.

Še eden izmed tistih zapisov o glutenu?Danes je brez-glutenska hrana nekaj, kar mediji povezujejo z besedo ‘’popularnost’’. Večina ljudi niti ne ve zakaj ga ni dobro uživati, kaj povzroča, itd. Podobno kot t.i. superhrana in ‘’eko’’ hrana, je tudi hrana, ki ne vsebuje glutena postala tržna niša.

Z drugimi besedami lahko rečemo, da je zdravje tisto področje, kjer se obračajo milijarde. Vendar, ko enkrat vse preraste v veliko industrijo, potem tudi najbolj preproste stvari lahko postanejo človeku nevarne.

Veliko brezglutenskih produktov vsebuje trans maščobe in sladkorje. S tem jih to ne naredi čisto nič bolj zdrave od drugih običajnih, oziroma vsakdanjih prehranskih izdelkov.

To pomeni, da ne boste na poti k boljšemu zdravju in na boljši poti, da izgubite odvečno maščobo, če boste jedli brezglutenske slaščice, piškote, ali druge podobne ‘’zdrave’’ izdelke.

Narava je sama poskrbela za brezglutensko prehrano: meso, ribe, jajca, zelenjava, sadje, oreščki, krompir, sladek krompir, riž, kvinoja in še bi lahko naštevali.

Zato svoj denar namesto za nakup dragih brezglutenskih proizvodov namenite za pravo hrano!

Za bolj pester jedilnik pa si oglejte naše recepte, ki so prav vsi brez glutena.”