Danes neprestano govorimo o stresu. Stres je krivec za večino naših težav, bodisi službenih, družinskih, zdravstvenih, vodi v pomanjkanje energije, slab spanec in podobno. Pa je res tako? Lahko to izmerimo? Lahko to preprečimo? Ali celo popravimo?

Kaj sploh je stres?

Veliko bi lahko teoretizirali o tem kaj stres dejansko je, vendar, če povprašamo telo, je lahko odgovor zelo enostaven. Stres je vse, kar povzroči izločanje stresnih hormonov. Primarni stresni hormon je kortizol in izloča ga nadledvična žleza.

stres-sq

Kaj je nadledvična žleza?

Nadledvičnici sta majhni žlezi, ki se nahajata nad ledvicami in izločata preko 50 različnih hormonov. Nekaj najpomembnejših med njimi je:

 • kortizol,
 • epinefrin (adrenalin),
 • dehidroepiandrosteron (DHEA) in
 • aldosteron.

Kortizol in epinefrin sta stresna hormona, DHEA je steroidni hormon in je vmesni člen pri proizvodnji hormonov kot sta testosteroni in estrogen, aldosteron pa je mineralokortikoid in uravnava z vodo in minerali v telesu, s tem pa tudi s krvnim pritiskom.

Celotno proizvodnjo stresnih hormonov in delovanje nadledvične žleze uravnavajo možgani in sicer preko hipotalamusa in hipofize. Ta izloča adrenokortikotropni hormon (ACTH), ki nadledvičnici narekuje, koliko stresnih hormonov mora narediti.

Posledice kroničnega stresa?

Posledic kroničnega stresa je veliko in prizadenejo tudi nadledvično žlezo. Najpogostejše posledice so motnje v HPA osi (hipotalamus-hipofiza-nadledvičnica), lahko pa sčasoma pride tudi do izčrpanja nadledvične žleze, ki zmanjša proizvodnjo nekaterih hormonov. Govorimo predvsem o kortizolu in DHEA.

Kako merimo stres?

Eden najboljših testov stanja nadledvične žleze in kroničnega stresa je Adrenalni stres profil. Ker ima kortizol svoj ritem izločanja skozi dan, ga je potrebno izmeriti ob ključnih časih v dnevu. Ta test iz sline izmeri novo kortizola:

 • ko zjutraj vstanete,
 • opoldne,
 • zvečer in
 • ponoči.

Hkrati se meri tudi DHEA, ki izkazuje povprečje štirih dnevnih meritev skozi cel dan.

Test vsebuje še meritev protiteles na gliadin in protiteles imenovanih Secretory IgA, saj povišan stres zavira delovanje imunskega sistema in neuravnovešene vrednosti nakazujejo na dlje časa trajajoči, prekomerni stres.

Stres vpliva tudi na večino preostalih hormonov kot so ščitnica, inzulin, testosteron, estrogen in progesteron. Posledice so lahko slabo počutje, nizek nivo energije, nizek libido, kronična utrujenost, diabetes, visok pritisk, visok holesterol, insomnija, alergije, rak in podobno.

Kaj test nadledvične žleze pove?

Povišan nivo kortizola, znižan nivo DHEA-S ali znižano razmerje med njima je indikator kronično stresnega fizičnega ali mentalnega stanja. Povišan kortizol bo torej sprva nakazoval na povišan stres, sčasoma pa bo odziv nadledvične žleze postal neprimeren, kar pomeni, da se bodo nivoji kortizola nižali. V takem primeru lahko kaj hitro spregledamo težavo, kortizol znotraj normalnih vrednosti namreč še ne pomeni, da niste pod stresom. Šele kombinacija več različnih hormonov bo izdala dejansko stanje vaše nadledvične žleze in nivojev stresa.

Kadar se takšen stres nadaljuje, pride celo do znižanega kortizola, posledica pa je pomanjkanje energije in v ekstremnih primerih izgorelost oziroma burnout.

Ker merimo kortizol štiri krat dnevno, lahko ugotovimo tudi pomanjkljivosti v cirkadianem ritmu kortizola. Tako se vam lahko zgodi, da se vaš kortizol zjutraj ne dvigne dovolj visoko, vi ste utrujeni in potrebujete močno kavo, da sploh lahko živite. Po drugi strani pa ste zvečer, ko bi morali iti v posteljo, polni energije in ne morete spat saj vaši stresni hormoni ne padejo dovolj nizko, da bi vam omogočali kakovosten spanec.

S takšnim načinom merjenja pridobimo vse potrebne informacije, da lahko na stres vplivamo v točno določenem delu dneva, popravimo cirkadiani ritem, s tem pa vaše počutje, nivoje energije in spanec.

Kako poteka test nadledvične žleze?

Test uporablja ne invaziven postopek analize hormonov iz sline. Ob točno določenem času enostavno prežvečite poseben zvitek vate, ki absorbira vašo slino. Vzorci se nato pošljejo v laboratorij, ki vzorce analizira, vi pa dobite poročilo po elektronski pošti. Poročilo za vas seveda tudi analiziramo in vam pomagamo interpretirati rezultate.

Seznam analitov iz sline:

 • 4x kortizol,
 • povprečje DHEA-S,
 • protitelesa na gliadin (Anti gliadin antibodyes),
 • secretory IgA.

Rezultati testa so na voljo v približno treh tednih.

Za koga je test primeren?

Test priporočamo osebam, ki:

 • predvidevajo, da so pod močnim stresom in želijo preventivno izvedeti kako to nanje vpliva,
 • imajo težave z nihanjem energije čez dan (so utrujeni in zaspani sredi dneva),
 • imajo težave s spanjem (ne morejo zaspati ali se prebujajo),
 • imajo težave s izgubljanjem maščobe v predelu trebuha,
 • imajo težave s koncentracijo,
 • imajo kakršne koli druge težave, ki bi lahko bile povezane s stresom.