Ščitnica je endokrina žleza, kar pomeni, da izloča hormone. Imenujemo jo tudi tiroidna žleza, če boste torej slišali za tiroidne hormone veste, da govorimo o ščitničnih hormonih. Sama ščitnica se nahaja v vratu. Leži pred sapnikom in ima obliko metuljčka.

Ščitnični hormoni

Ščitnica izloča primarno hormon tiroksin, ki ga poznamo pod okrajšavo T4. Drugi hormon, ki ga izloča ščitnica je trijodtironin oziroma T3. Vaša ščitnica proizvede približno 80 do 90 odstotkov T4 in 10 do 20 odstotkov T3. T3 je približno 4 krat močnejši od T4. In to sta tudi hormona, ki si ju lahko izmerite v laboratoriju. Seveda so tukaj še podrobnejši testi kot celokupni, prosti (fT3, fT4) ali neaktivni (reverse – rT3, rT4).

Kaj je TSH?

TSH (thyroid stimulating hormone – hormon, ki stimulira ščitnico) je marker, ki vam ga najpogosteje izmerijo, ko želite ugotoviti kaj se dogaja z vašo ščitnico. Vendar pa TSH sploh ne izloča sama ščitnica ampak vaši možgani, natančneje vaša hipofiza. TSH je zelo dober marker zdravja ščitnice, ne pove celotne zgodbe in žal je pogosto tudi edini, ki vam ga zdravniki izmerijo. Druga težava je, da je njegovo normalno območje zelo široko, eutiroidini (zdrava ščitnica) boste namreč od nekje 0,3 pa kar do približno 4,9 mU/l. Meje sicer lahko malo variirajo od laboratorija do laboratorija vendar pa je zgornja meja daleč previsoka.

Po izkušnjah bi rekel, da je pri TSH višjem od 2,5 in prisotnih simptomih, ki nakazujejo na slabo delovanje ščitnice, smiselno nadaljnje raziskovanje težav na tem področju.

Vloga ščitničnih hormonov

Prav vsaka celica v našem telesu ima receptor za ščitnične hormone in to ni ustaljena praksa. Že samo to dejstvo nakazuje, da bo imela ščitnica izjemno vlogo za vaš razvoj, zdravje in dobro počutje.

Vloga ščitničnih hormonov se je pričela že pri vašem spočetju. Takrat ste se sicer še zanašali na ščitnične hormone vaše mame, pa vendar, brez njih se ne bi razvili v zdravega dojenčka. Ščitnica se v embriju diferencira že med tretjim in četrtim tednom, ščitnični hormoni pa se pričnejo izločati med 18. in 20. tednom.

Ščitnični hormoni so zadolženi za najbolj bazične telesne funkcije.

Vplivajo neposredno na:

 • možgane,
 • prebavni sistem,
 • srčno-žilni sistem,
 • presnovo kosti,
 • presnovo rdečih krvničk,
 • delovanje žolčnika in jeter,
 • proizvodnjo steroidni hormonov,
 • metabolizem krvnega sladkorja,
 • presnovo holesterola in trigliceridov,
 • presnovo beljakovin ter
 • regulacijo telesne temperature.

 

Predstavljajte si, da je vaše telo super avtomobil, vaša ščitnica pa ključ. Če nimate ključa za vaš avtomobil, si boste z njim bolj težko kaj počeli. Prav tako vaše telo ne bo delovalo, če ne bo imelo ščitničnih hormonov.

Kako pogoste so težave s ščitnico?

Težave s ščitnico so v sodobnem svetu vse pogostejše, veliko pa se jih svojih težav sploh ne zaveda.

Nekaj statističnih dejstev o ščitničnih težavah:

 • Ocenjuje se, da ima težave s ščitnico približno 12 odstotkov prebivalstva sodobnih držav in ta odstotek se zvišuje.
 • Kar 60 odstotkov se svojih težav ne zaveda.
 • Ženske imajo 5 do 8 krat večjo verjetnost za težave s ščitnico.
 • Vzroki za težave s ščitnico so medicini večinoma nepoznani.
 • Večina ščitničnih obolenj vas priklenejo na doživljenjsko jemanje zdravil.

Težave in bolezni ščitnice

Gledano z vidika funkcije ščitnice v telesu lahko ločimo dve primarni težavi in sicer:

 1. Hipotiriodizem – ki pomeni preslabo delovanje ščitnice in ščitničnih hormonov
 2. Hipertiriodizem – ki pomeni prekomerno delovanje ščitnice in ščitničnih hormonov

Hipotiriodizem je pogostejši, vendar pa je hipertiriodizem nevarnejši in povzroča več močnih stranskih učinkov.

Kar ves večina verjetno ne ve je, da so težave s ščitnico najpogosteje avtoimunske narave. To pomeni, da vaš lastni imunski sistem prepoznava določene dele vaše ščitnice kot tujek in jo prične napadati in uničevati. Najpogostejše avtoimunsko obolenje ščitnice je Hashimotov tirioditis.

Stališče sodobne medicine je, da se avtoimunska obolenja ščitnice ne zdravijo enako kot ostala avtoimunska obolenja, saj stranski učinki presegajo koristi zdravljenja. Tako vam ostane le, da počakate, da vaš imunski sistem uniči dovolj ščitničnega tkiva, da postanete hipotiroidni (klinično zmanjšano delovanje ščitnice), nakar dobite zdravila, ki jih morate jemati preostanek vašega življenja.

Seveda pa to ni vaša edina možnost. Funkcionalna medicina se avtoimunskih obolenj loteva pri njihovem vzroku. Najpogosteje je to v vašem črevesju, kar je močno povezano z vašimi nivoji stresa in načinom prehranjevanja.