SIBO test. SIBO oz. prerast bakterij v tankem črevesju, je vzrok marsikatere težave, ki sploh ni povezana s črevesjem. Težave v črevesju imajo pogosto zdravstvene posledice za celo telo. Ker obstaja več vrst SIBO in tudi različne količine preraščenih bakterij, je pred zdravljenjem potrebno SIBO testirati. Če želite izvedeti več o SIBO si preberite članek Kaj je SIBO, če želite izvedeti več o različnih možnostih testiranja pa si preberite Testiranje SIBO.

quintron

QuinTron je laboratorij, ki ga uporabljajo vsi priznani zdravniki po svetu saj je izredno natančen in eden redkih, ki testira tako vodik, kot metan in to v rednih, 2o minutnih intervalih, polne 3 ure.

Test je enostaven in ga lahko opravite udobno doma (ali pa tudi na poti če je potrebno), vzorce pa pošljemo v laboratorij v Anglijo.

Na www.labtests.eu je na voljo več informacij ter naročilo SIBO testa. Stran je preverjena in deluje hitro ter profesionalno.

Kaj je dihalni SIBO test?

Črevesne bakterije ob stiku z ogljikovimi hidrati, skozi fermentacijo tvorijo vodik in metan. SIBO test meri te pline v izdihanem zraku, na podlagi dobljenih rezultatov pa je možno sklepati kje in kakšna vrsta bakterij se v črevesju nahaja.

Študije so pokazale, da naj bi kar 80% pacientov s sindromom vzdraženega črevesja (IBS), imelo dejansko SIBO.

Kdaj naj testiram SIBO?

Pogosti razlogi in simptomi za takšno testiranje so:

 • slabost,
 • vetrovi,
 • diareja,
 • zapeka,
 • podhranjenost,
 • sindrom vzdraženega črevesja (IBS),
 • kronična vnetna črevesna bolezen (KČVB ali IBD) – sem sodita tudi Kronova bolezen in ulcerozni kolitis,
 • »puščajoče« črevesje (leaky gut),
 • zgaga in refluks (GERD, GERB),
 • kronična utrujenost in fibromialgija,
 • rdečica,
 • sindrom nemirnih nog,
 • celiakija in divertikulitis.

Kako poteka testiranje

Teste dobite na želeni naslov po pošti. V paketu, ki ga prejmete je priloženo že vse potrebno: naprava za vpihovanje zraka v epruvete, 10 vakuumsko zaprtih epruvet in enojna doza laktuloze (ali glukoze, če bi izbrali tega) ter vsa dokumentacija z navodili in nalepkami za označevanje vzorcev. Posebna navodila za vaš primer prejmete tudi v slovenščini od mene.

Ko ste pripravljeni, opravite dihalni test in napolnite epruvete z vzorci izdihanega zraka. Vse vzorce označite in zapakirate nazaj v škatlo v kateri so prišli. Po dogovoru bo vzorce pri vas prevzel kurir posebne pošte, ki ekspresno prevaža biološke vzorce. Za vas to ne pomeni nobenega dodatnega dela saj vse potrebno uredim za vas jaz.

Ko laboratorij prejme vaše vzorce, jih testira za vodikom, metanom in ogljikovim dioksidom. Rezultate boste prejeli v roku 14 dni.

Na podlagi analize rezultatov nato ugotovim stanje vašega črevesja ter predlagam protokol odstranitve črevesnih bakterij in vzpostavitve normalne črevesne flore.

Ali je izvedba testa težavna in ali se moram nanj posebej pripraviti?

easy sampler

Izvedba testa je zelo enostavna in zahteva le pihanje v posebno pripravo z vrečko ter pritrditev epruvete z vakuumom na to napravo med samim pihanjem. Epruveta se tako samodejno napolni z vašim izdihanim zrakom.

Na vsak vzorec je nato potrebno zapisat vaše podatke, zaporedno številko vzorca ter datum in čas.

Tako enostavno je.

Je pa potrebnih nekaj priprav na sam test. 14 dni poprej ne smete jemati probiotikov in jesti probiotične hrane, jemati antibiotikov, odvajal, imeti nepojasnjene driske in jemati nekaterih zdravil. Ob naročilu testa vam pošljem natančna navodila v slovenščini s seznamom stvari, ki se jim morate izogibati.

En dan pred testom morate držati strogo dieto, kar ne pomeni, da boste lačni, le nekatero hrano je potrebno strogo omejiti, saj lahko vpliva na rezultate testa. Tudi tukaj dobite natančna navodila kaj lahko zadnji dan jeste. In ne bojte se saj je le en dan.

Pred opravljanjem testa morate biti 12 ur tešči in nato pričnete. Upihnete v prvo epruveto, nato spijete priloženo laktulozo (glukozo) in nato vsakih 20 minut napolnite novo epruveto. Test tako traja 3 ure.

Če pa med testom nastanejo kakršne koli težave, pa sem vam tudi zmeraj na voljo za pomoč.

Kako zgledajo rezultati testa?

SIBO test rezultati

Rezultati testa pridejo oblikovani v tabeli. Za vsak oddan vzorec boste dobili poročilo o vsebnosti vodika, metana in status ogljikovega dioksida, ki služi kot varnostni marker, da je bil vzorec pravilno zbran.

Količine metana in vodika se nato tudi izrišejo v obliki grafa za lažjo interpretacijo. Interpretacija testa ni enostavna, saj je potrebno upoštevat več fizioloških dejavnikov pacienta. Zato je tudi interpretacija s strani računalnika nemogoča in le redko točna. Ampak brez skrbi, za interpretacijo testa bom poskrbel jaz in vam ga tudi podrobno razložil.

Več informacij in naročilo SIBO testa

Kaj lahko pričakujem ko dobim rezultate?

Vaši rezultati bodo povedali, kje in katera vrsta bakterij se nahaja v vašem črevesju. Če so v tankem črevesju preraščene napačne bakterije ali jih je enostavno preveč, boste dobili natančen protokol naravnih prehranskih dodatkov in dieto, ki bosta prilagojena prav za vas in vaše rezultate testa.

Po potrebi se občasno uporabijo tudi antibiotiki, vendar šele, če naravni protokol ni uspešen.

Po končanem protokolu sledi enak test še enkrat, da ugotovimo ali je črevesje sedaj resnično čisto. Nujno je, da se protokola držite popolnoma in do konca, saj simptomi izginejo že preden je tanko črevo popolnoma čisto. Prav zato pa je tudi potrebno ponovno testiranje, škoda bi bilo namreč opraviti skoraj cel protokol samo za to, da na koncu nekoliko prehitro prenehate in se SIBO vrne. Zdravljenje SIBO je zelo učinkovito vendar le, če črevesje počistimo popolnoma in odstranimo prvotni vzrok, ki je do prerasta sploh pripeljal.