Sliši se kot kakšen nov operacijski sistem za računalnik, pa ni smile počutje. Gre za sindrom policističnih jajčnikov, bolezen, ki prizadeva vse več žensk. Trenutno se ocenjuje, da je obolelih približno 10% žensk v sodobnem svetu.

PCOS povzroča kar nekaj neprijetnih simptomov, najtežji je najverjetneje NEPLODNOST. Seveda pa so tukaj še takšni stranski, kot so amenoreja (oz. izguba menstruacije), neredni menstruacijski ciklusi, prekomerna poraščenost, sladkorna bolezen in še bi lahko naštevali.

O PCOS pa vlada kar nekaj zmot, ki lahko tudi negativno vplivajo na zdravljenje. Kot prvo je potrebno omenit, da je že smo ime zavajajoče. Namreč:

Da imate sindrom policističnih jajčnikov vam ni potrebno imeti cist na jajčnikih!

Diagnoza se namreč postavlja nekoliko drugače. V prvi vrsti je namreč pomembno, da so povišani vaši androgeni hormoni. Ti seveda pogosto privedejo, do cist na jajčnikih, ki so namreč nedozorela jajčeca, saj nimajo primerne hormonske podpore za dozorevanje.

Prav tako vam ni potrebno imeti prekomerne telesne teže, da dobite PCOS. Približno tretjina do polovica žensk s PCOS ima normalno telesno težo. Čeprav je hujšanje lahko koristno za PCOS pri ženskah s prekomerno težo pa to ne velja za ženske z že normalno težo.

In jemanje kontracepcijskih tablet za uravnavanje menstruacijskega ciklusa je pogosto nepotrebno in lahko celo poslabša celotno situacijo.

Če so za PCOS krivi povišani androgeni, pa to spet ni zmeraj težava samih jajčnikov. Tudi nadledvična žleza lahko privede do hormonskega neravnovesja. In nadledvična žleza je žleza stresa, zato vam naslednjič napišem kako lahko stres privede do PCOS…