Težave s ščitnico so danes zelo pogoste, nekateri ocenjujejo, da je subkliničnega hipotiroidizma več kot sladkorne bolezni tipa 2.

OK, kaj sploh je hipotiroidizem in kaj je subklično?

Hipotiroidizem pomeni zmanjšano delovanje ščitnice in subklinično pomeni, da to zmanjšanje še ni tako močno, da bi ga zdravniki uvrstili med bolezni. Torej vi se ne boste počutili optimalno, zdravniki pa vam ne morejo pomagati.

Ščitnični hormoni

Ščitničnih hormonov je veliko vendar v osnovi zmeraj govorimo o TSH oz. ščitnico stimulirajoči hormon. Ta hormon dejansko sam po sebi ni ščitnični hormon, saj ga izločajo možgani, natančneje hipofiza, ki je nekakšen nadzorni center hormonov v telesu.

Hipofiza zaznava količino ščitničnih hormonov (T3 in T4) v obtoku ter na podlagi tega izloča več ali manj TSH, ki ščitnici naroča (oz. jo stimulira), da proizvaja več ali manj ščitničnih hormonov. Torej, kadar je vaš TSH visok, to pomeni, da bi vaši možgani menijo, da je v obtoku premalo ščitničnih hormonov in bi želeli, da jih ščitnica naredi več. Visok TSH je zato znak nizkega delovanja ščitnice in obratno, nizek TSH pomeni prekomerno delovanje ščitnice.

Ko je ščitnica stimulirana s strani TSH proizvaja primarno hormon T4 oziroma tiroksin. T4 pa ni najaktivnejši hormon temveč se mora še spremeniti v T3 oziroma trijodotironin. Šele ta se nato veže na receptorje celic in opravi svojo nalogo.

Seveda pa se potem stvari še dalje komplicirajo saj lahko vaše telo tvori tudi rT3, ki je neaktiven, vaša ščitnica veže hormone tudi na TBG, ki je beljakovina, ki transportira ščitnične hormone po telesu obenem pa jih naredi neaktivne. Potem so tukaj še razna protitelesa povezana s ščitnico, T2…

Seveda, če bi bilo enostavno ne bi imel nobeden težav a vseeno, osnove niso tako težke in sedaj boste morda malo lažje brali svoje ščitnične izvide…