Nedolgo nazaj sem pisal o nesmiselnosti pljuvanja v kozarec za dokazovanje prisotnosti kandide, danes pa kaj več o teh gljivicah.
Kandida je skupno ime za cel rod gljivic. Okužbo z njimi imenujemo kandidoza ali kandidaza. Najpogosteje jo povzroča vrsta Candida albicans. Glivice Candide lahko okužijo ustno votlino, žrelo, požiralnik, popek, črevesje, sečnik ter nožnico in penis. Ob lokalnih okužbah poznamo tudi sistemske okužbe, ki pa so pogosto življenjsko ogrožajoče. Sistemske okužbe so zelo redke in se pojavljajo pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom (npr. po kemoterapiji, presaditvi organov, AIDSu).

kandida-okuzbe-organov

Candida je tudi normalni prebivalec črevesne flore in pri zdravih ljudeh ne povzroča bolezni. Šele kadar se preraste prične povzročati težave. Na lokalnih mestih gljivice običajno povzročajo rdečico, srbečico in nelagodje. V ustih obložijo jezik z belo snovjo. 75% žensk bo v svojem življenju imelo vaginalno okužbo s Candido, kater simptomi so nelagodje, srbečica, rdečica in bel izcedek. Črevesna kandidaza je lahko ena težavnejših saj ima lahko sistemske posledice in jo je zaradi dostopnosti težko odpraviti.

kandida v laboratoriju

Ustna higiena, kozmetika s pravilo vrednostjo pH, izogibanje mokrim oblačilom, probiotična hrana in skrb za dober imunski sistem so preventivni dejavniki preprečitve okužbe s kandido. Pri obstoječih okužbah pa se pogosto uporabljajo antimikotiki v obliki oralnih zdravil ali pa krem, ki vsebujejo Klotrimazol in jih dobite po imeni Canesten, Canifug in Lotriderm. Pri zdravljenju je pomembna tudi posebna dieta ter razbijanje biofilmov, ki ga Candida tvori in je za njim skorajda nepremagljiva.

kandida v črevesju

Zavedajte se, da je vaš imunski sistem najboljša obramba proti Candidi in da jemanje antibiotikov pogosto povzroča kandidaze!

kandida v popku