Žal vam moram kar takoj povedati, da ne obstaja ena najboljša metoda zdravljenja zgage in refluksa želodčne kisline. Vzrokov za zgago in refluks je veliko in najboljša metoda je zmeraj tista, ki odpravi vzrok zanje in ne prikriva le simptomov. Seveda pa takšna metoda ne sme imeti več stranskih učinkov, kot katera druga metoda z istim učinkom.

Klasične metode zdravljenja zgage in refluksa želdočne kisline

Danes se zgaga in refluks zdravita z zdravili za zmanjševanje kislosti želodca. To so lahko zaviralci protonske črpalke, antacidi ali pa zaviralci histamina. S tem se učinkovito zmanjšajo simptomi zgage in refluksa, žal pa se prikrijejo le simptomi in se samih vzrokov ne zdravi. Takšna terapija potem prinese s seboj veliko negativnih stranskih učinkov.

Vzroki za nastanek zgage in refluksa želodče kisline

»Zakaj me peče zgaga?« je vprašanje, ki ga slišim pogosto. Odgovor zmeraj ni zelo preprost saj so vzroki lahko različni. Najpogostejši vzrok za zgago in refluks je pomanjkanje želodčne kisline. Statistika kaže, da ima več kot polovica prebivalstva v razvitih deželah, premalo želodčne kisline.
Pogosti vzroki za zgago in refluks so:

  • pomanjkanje želodčne kisline,
  • prerast črevesne flore v tankem črevesju (SIBO),
  • okužba z bakterijo Helicobacter Pylori,
  • poškodbe spodnje gastroezofagealne zapiralke.

Vzrokov za pomanjkanje želodčne kisline je lahko več. Najpogosteje jo povzroča stres, lahko pa tudi pomanjkanja raznih vitaminov ali mineralov, poškodbe ali rak želodca, slabo delovanje ščitnice, starost in drugo. Seveda je zmeraj potrebno ugotoviti kaj je primarni razlog, pogosto pa so med seboj prepleteni.
Če imate pomanjkanje želodčne kisline zaradi stresa ali starosti, boste slej kot prej dobili še dodatne težave zaradi pomanjkanja vitaminov in mineralov, saj premalo želodčne kisline pomeni slabšo absorpcijo teh iz hrane. Tako se vrtite v začaranem krogu, ki ga enostavno ne morete prekiniti.

Kaj lahko naredim proti zgagi in refluksu želodčne kisline?

Ker je za večino težav z zgago in refluksom krivo pomanjkanje želodčne kisline, jo je smiselno najprej preverit. Želodčno kislino si lahko preverite enostavno sami doma s pomočjo tabletk, ki želodčno kislino postopoma, v majhnih in preciznih korakih dodajajo. Preden lahko naredite ta test morate biti prepričani, da nimate:

  • rane na želodcu,
  • močnega gastritisa,
  • okužbe z bakterijo Helicobacter Pylory.

Dodajanje želodčne kisline in ne zmanjševanje

Če teh težav nimate vam bo dodajanje želodčne kisline pomagalo pri zgagi in refluksu, hkrati pa vaši prebavi omogočilo, da končno spet deluje optimalno. Učinki so skoraj takojšnji, kar pomeni, da se boste rešili zgage v nekaj dneh in tudi počutje bo takoj veliko boljše. Odprava podhranjenosti v vitaminih in mineralih pa bo odvisna od vsakega posameznika, koliko močna je bila v začetku in kako kakovostno hrano jeste. Pogosto je smiselno v začetku dodati tudi kakšen kvaliteten multivitaminski dodatek ali pa na podlagi testov in simptomov dodati posamezne vitamine, ki so v pomanjkanju.
Le z dodajanjem želodčne kisline boste pomagali telesu v smeri njegovega naravnega delovanja. Želodčna kislina ima svoj pomen, ki je dejansko ključen za optimalno delovanje telesa in dobro zdravje. Dodajanje želodčne kisline bo ponovno vzpostavilo dobro prebavo in optimalno absropcijo hranil, s tem pa tudi podlago za dober telesni metabolizem.
Z dodajanjem želodčne kisline boste tudi zaščiteni pred raznimi bakterijami, ki se lahko razvijejo v želodcu. Prav tako je dodajanje želodčne kisline dobro za zniževanje stresa in zdravljenje SIBO.
Če nimate dovolj želodčne kisline so vaš želodec in črevesje v stanju vnetij, kar močno dviguje stres. Prav tako dviguje stres pomanjkanje hranil. Še posebej magnezij je ključen pri stresnih procesih v telesu.
Eden glavnih razlogov za SIBO je pomanjkanje želodčne kisline, ki dvigne pH tankega črevesja in s tem omogoči razmere, v katerih lahko rastejo razne bakterije.
Dodajanje želodčne kisline bo tudi krepilo vašo želodčno sluznico in s tem okrepilo vaš želodec. Seveda pa morate biti pri dodajanju želodčne kisline previdni, kadar imate gastritis oziroma vnetje želodčne sluznice. Če je želodčna sluznica že močno vneta in stanjšana, lahko z dodajanjem želodčne kisline tudi poškodujete želodec. V takšnem primeru je pomembno, da najprej želodčno sluznico dobro okrepite in pozdravite ter šele nato pričnete z dodajanjem želodčne kisline.
Kot sem vam že na začetku obljubil, rešitev ni enostavna, v osnovi pa razmislite predvsem o tem ali boste želodčno kislino še naprej zmanjševali ali pa boste podkrepili naravno delovanje telesa in jo raje dodali. Zdrava prebava je ključ do zdravja vašega telesa!