zeliščni vrtzeliščni vrtS Petro uživava v dobri hrani in brez kvalitetnih začimb tukaj ne gre. Začimbe in zelišča sicer lahko uporabljamo sušena, vendar pa je okus sušenega rožmarina ali bazilike popolnoma drugačen od svežih.

Že dlje časa sem se ukvarjal z mislijo zasaditi sveže začimbe v kuhinji in končno sva s Petro to idejo spravila tudi v realnost. Poprej nama je nekaj zelišč rastlo tudi zunaj na zelenici a na zimo je pri nas premrzlo, da bi kaj rastlo. Pa še priročno ni. Sedaj sva vse skupaj posadila v majhna cvetlična korita kar neposredno v kuhinji, da je kar najmanj oddaljeno od lonca. Saj veste, čim bolj lokalno… 🙂

Začimbe in zelišča so tudi ena najbolj hranilno goste hrane saj vsebujejo veliko vitaminov, mineralov predvsem pa so koncentriran vir fitohranil, ki jim dajejo tudi njihov izrazit okus. Sicer so odmerki navadnih zelišč za terapevtske potrebe premajhni, a pomembno prispevajo k vsakodnevnemu zdravemu prehranjevanju in preventivi pred kroničnimi boleznimi. Uživanje zelišč in začimb je zato zelo zaželeno, če so sveža še toliko bolj.

zeliščni vrtV kolikor bi si želeli tudi sami kaj takšnega urediti doma je montaža prav enostavna. Jaz sem kupil navadno karniso in jo pritrdil na steno. Da sem dobil odmik od stene za cvetlična korita sem spodaj namestil še eno majhno belo poličko na katero se lahko naslonijo, da so vodoravno. Nato pa sem kupil 3 majna, plastična, cvetlična korita.

Petra je obiskala vrtni center in kupila sadike zelišč. Izbrala je timijan, rožmarin, kodrolistnati peteršilj, rdečo baziliko in meto ter jih posadila v BIO zemljo za zelišča. Dodala je še samorastno solato in tako imava v kuhinji mini zeliščni vrtek.

Save