Nekaj mitov o kandidi sem že razbil, tokrat pa pride na vrsto klasična dieta proti kandidi

Sicer ni neke popolnoma standardne diete, vsem pa je skupno, da močno omejujejo ogljikove hidrate. Nekatere celo do te mere, da vas vržejo v stanje, ko telo, zaradi pomanjkanja glukoze, prične proizvajat ketonska telesa. To sicer samo po sebi ni težavo in je lahko v določenih primerih celo zdravo, ima pa potencialne negativne vplive, če se želite znebiti kandide.

Kar veliko je zgodb, ko se posamezniki niso uspeli rešiti težav plesnimi, dokler niso pričeli uživati majhnih količin ogljikovih hidratov.

Eden zagovornikov teorije razrasta kandide v ketogenem okolju je Paul Jaminet. To področje je sicer še zelo neraziskano, je pa kar veliko študij kandide povezanih s sladkornimi bolniki v ketoacidozi. To je sicer veliko hujše stanje kot ga lahko vi dosežete s prehrano, pa vendar kaže na možnost prehranjevanja kandide s ketoni.

Glede na to, da je kandida Evkariontski organizem, ima mitohondrije, ima tudi možnost prehranjevanja tako z glukozo kot tudi s ketoni. Po drugi strani pa raziskave kažejo, da neutrofilci (celice imunskega sistema) niso tako učinkoviti pri uničevanju kandide ob prisotnosti ketonov.

Če se torej borite proti kandidi dodajte v prehrano nekaj malega ogljikovih hidratov. Približno 80g dnevno bi moralo zadostovati za povprečneža.