Veliko vas pozna kaj celiakija je ampak ali tudi veste kaj točno se v telesu dogaja kadar oseba s celiakijo zaužije gluten? Poraja se tudi vprašanje kako lahko nekdo kar naenkrat zboli za celiakijo? Kako to, da ne zbolijo vsi, ki imajo gene zanjo? Ali se lahko pozdravi? ..in tako naprej in naprej.

Če ne poznate načina, kako celiakija nastane, potem tudi ne morete razumeti odgovorov na ta vprašanja.

 

Celiakija je napačna reakcija imunskega sistema

Ok, najprej razjasnimo par stvari. Čisto v popolnosti nastanka celiakije še ne razumemo, imamo pa kar dobro in skoraj potrjeno teorijo. Kot drugo pa bom v tem članku govoril tokrat le o celiakiji. To ni enako glutenski intoleranci, ki ima več različnih predlaganih mehanizmov nastanka.

Vsekakor potrebujemo za nastanek celiakije najprej gensko podlago, ki bo omogočila nastanek protiteles našega imunskega sistema, ta pa bodo napadla naše lastno črevesno tkivo in ga uničila. Ta imunska reakcija ni le na gliadin, temveč tudi na tkivno transglutaminazo.

No, pa smo začeli zapletati, ampak ostanite z mano, vse vam bo kmalu jasno.

Gliadini in glutenini, so beljakovine in glavni sestavni deli glutena. Gluten namreč ne smemo gledat kot celoto, saj težave povzročajo njegovi sestavni deli. Še posebej gliadini so primarni sprožilci celiakije. Človeško telo težko prebavlja to vrsto beljakovin a v večini ljudi to ne predstavlja težave. Pri ljudeh s celiakijo pa posebne celice (imenovane antigen predstavitvene celice) reagirajo na te velike, neprebavljene delčke beljakovin in jih predstavijo T-celicam, s tem pa prožijo imunski odziv.

Za razvoj celiakije je pomemben še encim imenovan TG2 (tkivna transglutaminaza). To je zato, ker antigen predstavitvene celice vežejo le posebne oblike beljakovin in običajno ne vežejo navadnih drobcev gliadina. Po drugi strani pa ga z veseljem in močno veže TG2, s tem pa ga preoblikuje tako, da je veliko atraktivnejši za antigen predstavitvene celice. To zelo poviša verjetnost imunskega odziva.

Ob imunskem odzivu prične telo tvoriti protitelesa na gliadin. Ker pa je gliadin vezan na TG2, prične telo ustvarjati protitelesa tudi proti TG2, svojemu lastnemu encimu. Ta napad »nase« je tisti, ki prisluži celiakiji uvrstitev med avtoimune bolezni.

Če torej povzamem, ko nekdo s celiakijo zaužije gluten, se ta ne prebavi v popolnosti, delček ga zaide za črevesno steno, tam pa se nanj veže encim TG2. Telo to prepozna kot sovražnika in ker je gluten vezan v encim sta sedaj sovražnika oba. Proti njima ustvari vojsko (protitelesa) in jih napade. S takim napadom pa napade in uničuje tudi samo sebe (TG2).

Naj bo dovolj za ta članek. Morda ga preberite 2 ali 3 krat, da ga boste zares razumeli, naslednjič pa vam napišem, kako se gluten sploh znajde na mestu kjer ne sme bit, zakaj določeni ljudje, kljub genski zasnovi ne zbolijo in ali je možna ozdravitev celiakije.