V tem tretjem delu članka o vzrokih za celiakijo bom govoril o tem, kako lahko neuravnovešena črevesna flora še na en način povzroči sprožitev celiakije ter zakaj lahko to naredi tudi okužba s kandido.

V prvem delu smo govorili o fiziologiji nastanka imunske reakcije na gluten in TG2, ki zaznamuje celiakijo, v drugem delu pa o antibiotikih, kot vzroku za črevesno disbiozo ali infekcije, posledično pa sprožitvi celiakije. Če teh člankov niste prebrali vam priporočam, da zaradi boljšega razumevanja, to storite pred branjem tega dela.

Črevesna disbioza in infekcije lahko povzročijo puščajoče črevesje

Leaky gut oziroma »puščajoče črevesje« je stanje, pri katerem črevesna stena ne deluje najbolje in v kri spušča večje delce kot bi jih morala. Najpogosteje se to zgodi zaradi »zapornic« imenovanih tight junctions, ki povezujejo celice črevesne stene tesno eno z drugo. Kadar so te »zapornice« odprte, lahko v kri pobegne neprebavljena hrana kot je na primer gluten ali njegovi delčki.

Ugotovili smo že, da mora, za nastanek celiakije, encim tkivna transglutaminaza (TG2) vezati drobce glutena. Skoraj vsa TG2 se nahaja za črevesno steno. Neprebavljeni delci glutena torej ne bi smeli priti za črevesno steno in v stik s TG2, kar pomeni, da mora biti v tem primeru črevesna stena »puščajoča«, da se lahko znajdejo tam.

Dr. Alessio Fasano je razvil celo teorijo, da brez predhodno »puščajočega« črevesja, razvoj avtoimunih bolezni sploh ni mogoč, saj telo pri zdravi črevesni steni nikoli ne bi »videlo« antigena in nanj razvilo protiteles.

Velik rizični dejavnik za puščajoče črevesje je disbioza črevesne flore ali pa infekcije z bakterijami, virusi ali paraziti ter SIBO. V primeru disbioze ali SIBO se sproščajo lipopolisaharidi (LPS), ki lahko sprožijo vnetne procese ter tako naredijo črevesno steno puščajočo. To pa pripelje do prehoda glutena za epitelij, kjer pride v stik s TG2 ter sproži celiakijo.

Kandida in celiakija

Do sedaj smo govorili o celiakiji zelo splošno fiziološko, obstajajo pa tudi dokazi, da lahko specifične vrste mikrobov prav tako sprožijo celiakijo. Novejša študija je ugotovila, da prekomerno razraščena kandida lahko prispeva k nastanku celiakije in ugotovite kaj je velik rizični faktor za prerast kandide? Antibiotiki.

Kandida je sicer normalni prebivalec našega črevesja v kolikor se ne razmnoži preveč. Se spomnite iz prvega dela članka, kako TG2 močno veže gliadin? No, kandida izloča beljakovino imenovano Hwp1, ki jo TG2 prav tako veže. To lahko vodi v novo aktivacijo imunskega sistema in navzkrižne reakcije z glutenom.

Študija je ugotovila, da so ljudje brez celiakije s prerastom kandide imeli povišana protitelesa na gliadin kot tudi Hwp1. Ljudje s celiakijo so prav tako proizvajali oba protitelesa. Teoretično to pomeni, da lahko osebe, ki je gensko podvržena celiakiji, zanjo zboli zaradi odziva imunskega sistema na okužbo s kandido.

Upam, da sedaj nekoliko bolje razumete zakaj prihaja do celiakije oziroma kaj so lahko njeni sprožilci. V zadnjem delu pa vam napišem na kratko še kaj to pomeni za vas in ali je celiakija ozdravljiva.