V prvih treh delih tega članka smo govorili o tem kakšni so sploh mehanizmi nastanka protiteles na gluten ter kako jih lahko povzročijo antibiotiki, naše črevesne bakterije in kandida.

Tokrat pa bomo govorili kaj to pomeni za vas in ali je celiakija ozdravljiva.

Ugotovili smo, da uporaba antibiotikov in posledično neravnovesje črevesnih bakterij ali infekcije, povišajo verjetnost obolevanja za celiakijo. Prav tako jo poviša okužba s kandido. S tem v mislih torej kar najbolj zmanjšajte uporabo antibiotikov. Antibiotiki so čudežno zdravilo in preprečijo ogromno smrti ter generalno podaljšujejo življenjsko dobo. Če imate bakterijsko okužbo jih obvezno vzemite. Žal pa se antibiotiki danes vse prepogosto predpisujejo, včasih že preventivno, da se zdravniki zaščitijo »kaj pa če je vseeno kje kaj bakterijskega«. Če vaša pljučnica ni bakterijska ne jemljite antibiotikov ker vam ne bodo pomagali lahko pa škodijo vaši črevesni flori. Prav tako jih ne jemljite za gripo ali prehlad, ker so to virusna obolenja. V glavnem, razmislite o smotrni uporabi antibiotikov.

Pazite na svojo prehrano. Izogibajte se enostavnim sladkorjem in moki, rafiniranim oljem ter procesirani hrani. Jejte pravo hrano, še posebej priporočljiva pa je fermentirana hrana ter hrana z veliko topnim vlakninami. Takšna hrana poskrbi za zdravo črevesno floro.

Če pa o svoji črevesni flori niste prepričani, pa jo lahko testirate s testom blata ali SIBO testom ter nato uredite.

Ali je celiakija ozdravljiva?

Odvisno od tega kaj smatrate kot »ozdravitev«? Če to za vas pomeni, da lahko živite zdravo življenje brez kakršnih koli simptomov ali posledic potem vsekakor DA. Če pa je za vas ozdravitev to, da boste lahko spet jedli gluten, pa je odgovor bolj ali manj NE.

Ko telo namreč enkrat naredi določena protitelesa naredi hkrati tudi nekaj spominskih teles, ki si »napadalca« zapomnijo. Če boste torej spet izpostavljeni glutenu bo vaš imunski sistem to zaznal in naredil nova protitelesa. Seveda se z izboljšanjem črevesne stene, da narediti veliko pa vendar je del imunskega sistema tudi v črevesju samem in lahko že tam reagira z glutenom, ko ga enkrat »pozna«.

Če pa boste iz vaše prehrane popolnoma izključili gluten pa boste tudi poponoma zdravi. Upam, si celo trditi, da boste v vsakem primeru bolj zdravi kot večina ljudi, ki celiakije nima in je gluten. V hrani, ki vsebuje gluten namreč ni nič posebej hranljivega. Torej držite se brezglutenske diete in ozdravljeni boste celiakije.