Kar nekaj komentarjev je bilo na moj včerajšnji prispevek o zaprtju in predvsem ste se vpiknili v kakanje v čepečem položaju.

Ja, včasih smo imeli čučkalice in to ni bilo nič kaj posebnega, sedaj pa želimo lepo udobno sedet visoko na školjki in brskat po facebooku. Otroci še zmeraj avtomatično počepnejo za odvajanje blata, vse dokler jih ne naučimo drugače. Oziroma, dokler jih ne naučimo narobe.

Jaz sem se prvič srečal s čepenjem pred približno 15 leti, ko sem nekaj dni prespal v kampu, ki ni imel WCjev. Vsako jutro je bilo potrebno v hrib med visoko travo in počepnit za grm. Malo te je trava požgečkala, ko si počepnil, potem pa se je vse zgodilo zelo hitro. Sedaj, ko vem več o sami fiziologiji odvajanja blata mi je seveda jasno zakaj je tako.

Na koncu debelega črevesja, tik pred izhodom, objema se nahaja ena majhna mišica imenovana puborektalis. Ta objema izhod iz debelega črevesja in ga v normalnem, stoječem stanju nekako prelomi, da blato lažje zadržujemo. Predstavljajte si to nekako tako, kot da ste cev za pranje avtomobila prepognili, da ste začasno ustavili vodo. Ko se usedete na školjko, se ta cev iztegne le do polovice in iz nje sicer teče voda, vendar le s težavo in počasi. Iz priložene slike lahko vidite, da se šele v čepečem položaju ta mišica postavi v položaj, kjer popolnoma iztegne debelo črevo. Prav tako kot vi iztegnete vašo cev in iz nje z lahkoto steče voda.

Odvajanje v čepečem položaju je tako enostavnejše in bolj zdravo, saj ni potrebno pritiskat, črevo pa se izprazni do konca.

Če pa se sprašujete kako to početi doma pa vam kaj več napišem kdaj drugič ;).