Ne me narobe razumet, celiakija je vsekakor veliko težje obolenje od glutenske intolerance, pa vendar, kaj naredi intoleranco tako nevarno?

1. Celiakijo je veliko lažje diagnosticirati. Za celiakijo obstajajo točno določeni diagnostični postopki, pa še zmeraj se odkrije le slabih 20 odstotkov primerov. Pri intoleranci na gluten je neodkritih primerov še veliko več saj testiranje na protitelesa proti alfa gliadinu, transglutaminazai-2, deaminiranemu gliadinu in endomisiumu pokrije le majhen odstotek možnih protiteles, ki jih povzroča gluten.

2. Mediji in prehrambena industrija zavirajo širjenje informacij in držijo močno antipropagnado, kljub temu, da obstaja ogromno študij, ki potrjujejo obstoj glutenske intolerance. Pa vendar, kaj bomo z vsem žitom, če ugotovimo, da polovica ljudi ne prenaša glutena?

3. Veliko zdravnikov in pacientov glutenske intolerance ne jemlje resno. Najprej vam glutenska intoleranca ne povzroča močnih akutnih simptomov zato si pogosto mislite, da vam bo dovolj če gluten le malo zmanjšate. Pa vendar, če imate intoleranco na gluten, vam bo vsak obrok, ki ga bo vseboval, razdražil vaš imunski sistem, ta pa povzroča vnetja, ki so podlaga večine sodobnih bolezni, tudi kapi.

Kot vidite glutensko intoleranco ni jemati zlahka. Simptomi morda niso tako akutni in močni kot pri celiakiji, so pa zato toliko bolj kronični in zahrbtni. Trenutno najboljši test intolerance na gluten je Cyrex array 4.