Potreba po boljših načinih testiranja hormonov

Danes imajo zdravniki tri možnosti testiranja hormonov: iz krvi (natančneje seruma), urina ali sline. Vsaka od teh možnosti ima svoje prednosti in daje rezultate, imajo pa ti testi tudi omejitve. Prav za to sem konstantno na lovu za novimi, boljšimi metodami testiranja.

Na www.labtests.eu je na voljo več informacij ter naročilo testa stresnih in spolnih hormonov. Stran je preverjena in deluje hitro ter profesionalno.

Pomanjkljivosti dosedanjega testiranja hormonov

Vzorci hormonov iz seruma, sline in urina imajo vsak svojo omejitev:

  • Testiranje iz sline. iz sline lahko merimo prosti kortizol in čeprav ima ta klinični pomen mu manjka en velik del informacij pri ocenjevanju delovanja osi hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza (HPA os). Ta manjkajoči podatek so metaboliti kortizola oziroma meritev, koliko kortizola je telo že razstrupilo. Da bi lahko pravilno ocenili status kortizola moramo meriti prosti in metaboliziran koritzol, da se izognemo napačnim zaključkom zaradi neobičajno hitrega ali počasnega razstrupljanja kortizola. Podobno velja tudi pri merjenju spolnih hormonov. Meritev metabolitov estrogenov in androgenov poda šele celotno sliko dogajanja na področju spolnih hormonov v telesu s tem pa tudi možnost natančnejšega diagnosticiranja hormonskih težav in neravnovesij ter boljši nadzor na nadomestno hormonsko terapijo.
  • Testiranje iz seruma. Testiranje iz krvi je danes najbolj pogosta klinična metoda testiranja hormonov predvsem zaradi tradicionalne uporabe, zanesljivosti in razširjenosti naprav v kliničnih laboratorijih. Kljub temu ima testiranje iz seruma močne pomanjkljivosti predvsem pri testiranju stresnih hormonov. Kot prvo se hormonov nadledvične žleze (npr. kortizol in DHEA) ne da učinkovito meriti v serumu skozi cel dan ampak dobimo le posnetek trenutnega stanja. Primanjkujejo tudi meritve metabolitov tako kortizola kot spolnih hormonov, saj ti ne morejo biti merjeni v serumu.
  • 24 urno testiranje iz urina. Ta metoda ima dve poglavitni pomanjkljivosti. Kot prvo je težavno zbiranje saj je potrebno zbrati ves urin celega dneva. Študija iz leta 2002 je ugotovila, da pri tem napravi napako približno 40 odstotkov testiranih. Druga pomanjkljivost pa je pomanjkanje meritev dnevnega nihanja. Predhodno je bilo dnevni ritem možno meriti le iz sline.

Kako najbolje meriti hormone? – DUTCH test

DUTCH test (Dried Urine Test for Comprehensive Hormones) pomeni celovito testiranje hormonov iz posušenega urina.

testiranje hormonov

Ta napredni hormonski test je bil razvit za izboljšave na področjih, kjer standardni testi pešajo. DUTCH test vam ponuja najpodrobnejšo analizo spolnih in stresnih hormonov, skupaj z njihovimi metaboliti. Hkrati izmeri tudi nihanje stresnih hormonov skozi dan skupaj z nočnim melatoninom (spalni hormon). Ta edinstvena kombinacija klinično relevantnih informacij ni dostopna z nobenim drugim testom.

Enostavno zbiranje vzorcev. Pacienti zberejo v 24 urah le 4 ali 5 vzorcev urina na posebnih lističih. Posušene lahko enostavno vrnejo v laboratorij od koderkoli po svetu. Posušeni vzorci so stabilni več tednov.

Zasnovan za učinkovito nadzorovanje hormonske nadomestne terapije. DUTCH test je bil posebej zasnovan z mislijo na optimalno spremljanje hormonske terapije. Posebne metode se uporabljajo za izboljšan nadzor nad oralnim progesteronom in vaginalnimi hormoni.

Analitično in klinično preverjen. Laboratorij Precision Analitical inc. je svoje teste validiral in potrdil njihovo točnost, natančnost, ponovljivost in linearnost. Precision Analytical je tudi CLIA certificiran laboratorij.

Več informacij in naročilo DUTCH testa

DUTCH testi –  kaj izbrati?

Precision Analitical ponuja več različnih testov, primernih za vsakogar.

  • DUTCH complete (spolni in stresni hormoni z metaboliti, melatonin)
  • DUTCH spolni hormoni (spolni hormoni in metaboliti)
  • DUTCH adrenal (stresni hormoni in metaboliti)
  • DUTCH cycle mapping (posnetek menstruacijskega ciklusa)

Za več podrobnosti in naročilo testa nas kontaktirajte!

Save

Save

Save