Zdravniki vam bodo pogosto povedali, da ko imate enkrat povišana protitelesa na ščitnico, ko ste torej diagnosticirani z avtoimuno boleznijo kot je na primer Hashimotov tirioditis, ste do konca življenja pripisani jemanju ščitničnih hormonov. Vaša ščitnica bo s časoma vse manj in manj aktivna in vaš odmerek se bo povečeval, dokler ne bo nadomestil vseh vaših hormonov.

Tako nekako izgleda vaša prognoza.

Čeprav se strinjam, da ko so vaša protitelesa enkrat povišana nikdar več ne bo vse po starem saj telo tvori tako imenovane spominske celice, ki so nato zmeraj prisotne (kot pri cepljenju), pa ni nujno, da so protitelesa zmer aktivna. Telo ne tvori protiteles na svoje lastno tkivo kar iz ljubega miru, temveč za to potrebuje nek zunanji dejavnik.

Ali so za težave s ščitnico krivi geni?

Verjetno boste slišali, da so avtoimune bolezni genska bolezen, pa vendar danes še nobeden prav ne ve, zakaj točno začne telo tvorit protitelesa na lastno ščitnico. Rekel, bi da enostavno še nismo odkrili sprožilca. Edina avtoimuna bolezen, za katero vemo kako nastane je celiakija, kjer se gluten poveže z s celicami v našem črevesju, imunski sistem nato zazna to kot tujek in hkrati z glutenom tvori protitelesa tudi na lastno črevesno tkivo. Ali je to genska bolezen? Deloma vsekakor je saj brez genske podlage celiakije (ali druge avtoimune bolezni) vsekakor ne boste dobili. Vendar pa geni, ki jih imamo, obstajajo že tisoče let nespremenjeni. Zakaj torej takšna porast avtoimunih obolenj v zadnjih letih?

Le približno 10 odstotkov ljudi z gensko podlago zboli za to boleznijo. Torej mora obstajat še nek sprožilec.

Če tega odkrijete in odstranite, boste odstranili tudi težave s ščitnico.

Sprožilci avtoimunih bolezni

Sprožilci avtoimunih bolezni prihajajo iz okolja in so lahko:

  • slabo zdravje črevesja,
  • alergeni v prehrani,
  • močan stres,
  • neprimerne spalne navade,
  • virusna obolenja.

Iskanje teh sprožilcev je lahko zapleteno in včasih dolgotrajno. Opraviti je potrebno različne teste kot na primer test puščajočega črevesja, test alergij na hrano, test stresa. Če se ugotovi puščajoče črevesje pa je potrebno preveriti še kaj se dogaja v črevesju in opraviti test SIBO ter celovit test blata, da se odkrijejo vzroki za črevesne težave in se lahko odpravijo.

Včasih pa seveda ni tako zelo zakomplicirano. V blažjih primerih težav s ščitnico lahko samo spremenite vašo prehrano in poskrbite za obvladovanje stresa v življenju, pa lahko težave s ščitnico kar same izginejo.

Prehrana in kontrola stresa lahko izboljšajo delovanje ščitnice

V spodnjem primeru je šlo za blažje avtoimuno vnetje ščitnice, ki pa je povzročalo kar veliko simptomov. Največji je bil nezmožnost hujšanja in psihološke težave. Prve meritve TSH (hormon, ki generalno kaže zdravje ščitnice) so bile kar 6,86 in povišana protitelesa na tiroglobulin (Tg-AB), kar pomeni, da je imunski sistem napadal tkivo lastne ščitnice in jo prepoznaval kot tujek v telesu.

Spremembe prehrane in nekaj obvladovanja stresa sta pripeljala, do izboljšanja simptomov in krvne slike. TSH je padel na polovico, v normalno območje in tudi protiteles več ni bilo zaznanih, hkrati pa je oseba izgubila 15 kilogramov, kar je celo več kot je bil prvi cilj.

Za svoje zdravje lahko poskrite sami, le odločiti se morate kaj vam je bolj pomembno, vaše razvade ali dobro počutje v lastnem telesu.

PrintMachine

scitnica-test-1po

scitnica-test-2po