Avtor: Blaž Jurečič

Ali si kdaj sami pri sebi rečete, ”Samo še tole pojem, saj grem potem tako ali tako na trening in tam vse pokurim.” Verjamete ali ne, to je eden izmed najpogostejših izgovorov, ki jih tako radi uporabljamo, ko gre za prehrano in treninge. Ali se zavedate kakšen vpliv imajo takšne prehrambene navade na vaše zdravje?

Debelost je epidemija sodobnega sveta. Tukaj ne mislimo na debelost kot zunanji izgled, temveč gledamo na debelost iz zdravstvenega vidika in s tem povezanimi boleznimi, kot je recimo sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, depresija…

Kadar tema nanese na prekomerno težo takoj pomislimo, da sta glavna razloga pomanjkanje gibanja in prekomerna količina zaužite hrane. Vsekakor drži, da je gibanje prava izbira za naše zdravje in da se z redno telesno vadbo lahko izognete marsikateremu problemu, ni pa vse samo v gibanju. Velik del krivde za epidemijo debelosti nosi procesirana hrana, zato je pomembno, kakšno hrano si naložite na vaš krožnik.

Šport in uživanje hrane

Res je, da si lahko, če se ukvarjamo s športom, privoščimo več hrane kot če smo fizično neaktivni in v tem primeru je kvaliteta hrane še toliko bolj pomena, saj je pojemo več.

Na družabnih omrežjih kot so Facebook, Twitter, YouTube in raznih forumih, vse prevečkrat zasledim komentarje, kjer avtorji zapisov objavljajo svoje jedilnike in kaj vse lahko pojedo v enem obroku (od potic, zavitkov, pic, itd..) in kljub temu ohranjajo fit postavo. Na žalost pa nismo vsi narejeni iz istih genov.

Ljudje smo biološko programirani tako, da zmeraj iščemo ugodne in za nas najbolj enostavne rešitve. Tako se hitro poistovetimo z mislijo, da lahko pojemo vse kar želimo, biti moramo le nekoliko bolj fizično aktivni in za zdravje ter telo bo poskrbljeno. Velika večina hitro ugotovi, da hrana, ki nam nudi ugodje (vse od raznih tortic, do slanih izdelkov, kot je čips, itd..), ne pomeni da se bomo po njej tudi dobro počutili.

Vse skupaj lahko ponazorimo s preprostim primerom:
Matjaž se je odločil, da bo shujšal. Po jedilniku mora zaužiti X kalorij in imeti smiselno razmerje med beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati.

Ker ne loči živil med kakovostnimi in manj kakovostnimi glede na samo sestavo, je količina zaužite hrane manjša kot pred tem. Fitnes obiskuje 4x do 5x tedensko, s tem, da se redno udeležuje tudi vodene vadbe.

V tem času je zaznal prebavne težave, začele so se mu pojavljati težave z nečisto kožo, trpi za pomanjkanjem energije in na splošno se počuti utrujenega čez ves dan. Pojedel je manj kot je porabil in številka na tehtnici in odstotek maščobe se nista spremenili. Kaj je šlo narobe?

Dejstvo je da ni vse v kalorijah in zapolnjevanju le teh. Pomembno je razumeti in se zavedati kako uživanje procesirane ali neprocesirane vpliva na:

  • stanje hormonov,
  • hitrost metabolizma,
  • proizvodnjo energije,
  • čistost kože,
  • prebavo in
  • zdravje nasploh.

Zavedajte se, da ima hrana poglavitni vpliv na vaše telo in vaše zdravje. Z vsakim grižljajem stopate korak bližje zdravju ali pa korak bližje bolezni.

V praksi se s Sandijem srečujeva s posamezniki, ki se zaradi načina prehranjevanja soočajo z raznimi zdravstvenimi težavami in to kljub temu, da redno trenirajo in se redno prehranjujejo, vendar ne uživajo dovolj kakovostne hrane.

To pomeni, da je sprememba načina prehranjevanja izredno pomembna, v kolikor želite izboljšati svoje počutje in zdravje.

Ko se odločate za izbiro hrane, ne glejte le na kalorije vendar se vprašajte kako ta hrana tudi vpliva na telo in vaše počutje. Pomembno je da poslušate in slišite svoje telo.