Pogosto dobivam vprašanja z različnimi zdravstvenimi težavami in pojasnili kot so: »imam kandido«, »sem na dieti za kandido že od…«. Pa ste prepričani, da je resnično kandida tista, ki vam dela težave?

Kandida je ena od vrst glivic, ki normalno prebivajo v človeškem črevesju in večinoma ne povzročajo zdravstvenih težav ali drugih simptomov. Težave se pojavijo šele, kadar jih je v našem telesu preveč in jih nimamo več pod kontrolo. Naš imunski sistem, črevesna flora in drugi varnostni mehanizmi, kot je na primer želodčna kislina, imajo nalogo varovanja našega telesa pred glivičnimi prerasti. Kadar ti mehanizmi delujejo dobro, ne bomo imeli težav s kandido.

Težave se pojavijo šele, kadar je kandide v našem telesu preveč in je nimamo več pod kontrolo.

Kandida – zmote in miti

O kandidi in glivičnih okužbah prebavil kroži ogromno mitov in zmot in rečem lahko le, da je znanja zelo malo. Tudi v medicinskih krogih. Večina zdravnikov bo idejo o vpletenosti glivične okužbe prebavil enostavno preslišala ali pa odrinila na stran. Dobili boste komentarje kot »kandida je normalni prebivalec človeškega črevesja« in podobne, brez kakršnega koli interesa, da bi vas poslali na konkretna testiranja. Po drugi strani pa pacienti pogosto brskajo po spletu, kjer kroži veliko zmotnih informacij, ki se senzacionalistično promovirajo, kot razlog za vsak simptom, ki ga imate. Lahko vam povem da »kandida verjetno ni krivec za vse vaše težave«. Lahko me tudi citirate. Čeprav smatram kandido in glivične okužbe kot velik dejavnik zdravstvenih težav, pa iz prakse ugotavljam, da samo diagnosticiranje vodi do napačnih metod zdravljenja, ki so pogosto vsaj butaste, če ne že nevarne in škodljive zdravju. Morda se boste sedaj nekateri počutili prizadete, ker tega niste pričakovali, vem pa, da boste sčasoma ugotovili, da je škoda zapravljati čas in denar za nekaj kar ni zares potrjeno, upam le, da si v tem času ne boste naredili kakšne trajnejše škode.

”Večina zdravnikov bo idejo o vpletenosti glivične okužbe prebavil enostavno preslišala…”

Tako, sedaj, ko smo to spravili s poti, pa se lotimo tistih nekaj odstotkov, ki imajo resne težave, ki jih povzročajo plesni v črevesju. Da, obstajajo takšni in simptomi so lahko od prebavnih težav, pogostih kožnih okužb z glivicami, depresije, težav z energijo in koncentracijo pa vse do avtizma in celiakije. Čiščenje črevesja in vzpostavljanje imunskega sistema v takšnih primerih ublaži ali celo odpravi simptome. Zdravljenje je torej upravičeno, kadar se pojavljajo simptomi, skladni z glivičnimi okužbami in je ta okužba tudi klinično potrjena s testi. Zdravljenje namreč ni enostavno.

…samo diagnosticiranje vodi do napačnih metod zdravljenja, ki so pogosto vsaj butaste, če ne že nevarne in škodljive zdravju

Zdravljenje kandide

Čiščenje in uničevanje kandide in drugih črevesnih glivic, je naporno z vidika razstrupljevalnih procesov telesa in predvsem Jarisch–Herxheimerjeve reakcije, poznane tudi kot die-off reakcija. Gre za odzive na endotoksine, ki jih sproščajo mikroorganizmi ob svoji smrti. Zdravljenje nepotrjenih okužb povzroča tudi kvalitativne in kvantitativne spremembe na črevesni flori, ki je povezana s celotnim metabolizmom našega telesa. Takšne spremembe so pogosto nezaželene in povzročajo telesu škodo. Prav zato, je pomemben primeren zaključek terapije proti kandidi ter vzpostavitev normalnega delovanja dobre črevesne flore.

Pogosto so tudi metode zdravljenja kandide, ki jih najdete na spletu popolnoma nesmiselne in dejansko celo kontra produktivne. Ena takšnih je sigurno dieta brez ogljikovih hidratov, ki se prevesi v ketogeno dieto. Kandida namreč ljubi ketone. Pravzaprav jih ima raje kot sladkor. Če boste za uničevanje kandide uporabljali ketonsko dieto boste prekomerno hranili kandido, hkrati pa uničevali svojo dobro črevesno floro. Torej dvojni minus v boju proti kandidi.

Testiranje

Bodite torej pametni in si prihranite nekaj časa, denarja, predvsem pa zdravja ter se lotite boja proti kandidi pravilno. Kako je to? Kot prvo morate najprej ugotoviti ali kandido sploh imate. Če so vaši simptomi takšni, da bi lahko bili povezani z glivičnim prerastom črevesja, vam priporočam klinično testiranje v kakšnem priznanem laboratoriju. Ne, bel jezik in pljuvanje v kozarec niso dokaz, da imate kandido. Na voljo imate kar nekaj testov. Lahko se poslužite kakšnega bolj enostavnega testa protiteles na kandido albicans, ki ga opravljajo iz krvi v več različnih laboratorijih. Ta test pa vam bo pokazal le del rezultatov, saj meri specifična protitelesa, ki jih tvori vaš imunski sistem, ko se okužite s točno določeno vrsto glivic. Če ste okuženi katero drugo izmed več kot 150 poznanih vrst, pa bo ta test negativen.

Druga opcija pa so vam kulture iz blata ali pa DNA sekvenciranje za več različnih tipov plesni oz. glivic iz blata. Seveda je najboljša opcija njuna kombinacija, saj prva pri mikroskopskem pregledu najde največ sledi glivic, druga pa lahko ugotovi katere so.

Če boste v test vključili še merjenje črevesne flore, parazitov, proteaz in SIBO boste dobili celotno sliko črevesnih mikrobioloških dejavnikov, ki pogosto nastopajo skupaj in tudi skupaj povzročajo simptome. Edina zares učinkovita terapija je namreč hkratno čiščenje vseh mikroorganizmov črevesja, ki tja ne sodijo, vključno s pravilno prehrano in spodbujanjem delovanja imunskega sistema.

Ko boste imeli potrjeno okužbo z glivicami pa je potrebno sestavit primeren protokol čiščenja, ki lahko zajema različne učinkovine, bodisi iz področja rastlinskih antimikrobikov ali pa kliničnih antimikotikov. Odvisno od vaših rezultatov testiranja.